lauantai 17. syyskuuta 2016

Median makupaloja



Hei taas pitkästä aikaa!

Uusi lukuvuosi on startannut hyvin, vaikka töitä onkin riittänyt. Ajattelin nyt kuitenkin ryhdistäytyä tämän blogin suhteen, koska viime vuonna tänne kirjoittelu vähän jäi muista kiireistä johtuen. Tänä lukuvuonna aion päivitellä tätä useammin.
Mulla ei ole tänä syksynä kuin yksi viestinnän kurssi (Samke-tv:n lisäksi). Olen siis Median makupaloja -luentosarja kurssilla. Ensimmäinen luento oli viime tiistaina koulun jälkeen. Pitkän koulupäivän jälkeen vähän väsytti, mutta kannatti silti mennä kuuntelemaan! Luennolla oli puhujana videotuottaja Tuukka Välimäki Aamulehdestä. Hän kertoi toimittajan työstä, ja se oli mielenkiintoista. Olen miettinyt, että toimittaja voisi olla mulle yksi ammattivaihtoehto, joten oli kiva kuulla siitä hieman lisää. Lisäksi luennolla katsottiin muutamia videoita.
Pidän näistä luennoista luentopäiväkirjaa, joita ajattelin välillä julkaista myös tänne.

Ensimmäinen luentopäiväkirjani:
13.9.2016 oli Median makupaloja -luentosarjan ensimmäinen luento. Luennolla puhujana oli Aamulehdessä videotuottajana työskentelevä Tuukka Välimäki. Luennon aihe oli siis videotuottajan ja toimittajan työ.

Erityisesti minulle jäi mieleen se, kun Tuukka sanoi ”journalismi voi muuttaa maailmaa.” Olen kuullut jonkun sanovan näin aikaisemminkin, mutta nyt aloin pohtia tätä enemmän. Lehtijutuilla ja videoilla, joita julkaistaan, on oikeasti vaikutusta muihin ihmisiin ja heidän asenteisiinsa. Se on usein toimittajilla varmasti tarkoituksenakin. Esimerkkinä tästä Tuukka näytti videon, jonka hän oli kuvannut erittäin sotkuisesta uimahallin portaikosta. Tällä videolla oli positiivinen vaikutus, sillä myöhemmin portaikko siivottiin. Mielestäni journalismissa on hienoa, se että saa aikaan keskustelua ja voi esimerkiksi puuttua epäkohtiin. Toki kolikolla on myös kääntöpuoli ja esimerkiksi jonkun lehtijutun seuraukset voi olla myös negatiivisia.

Kiinnostavalta vaikutti toimittajan työn hektisyys. Ajankohtaisiin asioihin pitää tarttua heti ja asioihin reagointi on oltava todella nopeaa. Tuukka sanoikin, että paras kamera on se, joka on juuri sillä hetkellä mukana. Toimittajan työhön kuuluu silti paljon muutakin, kuten faktojen tarkistamista, johon menee suuri osa ajasta.

Lopuksi luennolla puhuttiin otsikoista. Tämä oli minusta hyödyllistä, sillä itselläni otsikoiden keksiminen vie välillä paljon aikaa. Opin, että hyvässä otsikossa on draamaa, mysteeriä ja yksityiskohtia. Jos otsikossa on jokin mysteeri, täytyy jutun lukeminen tai videon katsominen palkita lukija ja paljastaa mysteerinä pidetty asia. Tämä toimii lähinnä vain kevyemmissä uutisissa. Nykyään erityisesti netissä julkaistaan paljon kaikkea ja kilpailu lukijoista ja katsojista on kovaa, joten otsikon on houkuteltava katsojia.

En ollut tajunnut miten paljon toimittajat seuraavat tuotostensa lukija- ja katsojamääriä. Jos lukijoita on vähän pitää miettiä, miksi asia on näin. Pitää yrittää koko ajan kehittää omia tekstejä ja videoita niin, että ne vastaisivat lukijoiden toiveita ja odotuksia.



Odotan jo seuraavaa makupalaa!
Hyvää syksyä!

Terveisin Juliana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti